Image

Op het hok bij Ate Atema

l

Geboren en getogen in Barneveld kweekt deze natuur- en vogelliefhebber sinds de tachtiger jaren (vorige eeuw) Standaard Grasparkieten.

De naam is niet typisch iets voor de Veluwe en dat klopt; beide ouders zijn echte Friezen, maar door werkgelegenheid neergestreken in de Gelderse Vallei.

Zoals het veel kwekers is vergaan, kwam Ate in die tachtiger jaren door zijn werk in contact met parkietenkweker Ben Vink in Renswoude, die hem een “echte Engelse” parkiet schonk. Thuis in een kooitje in de huiskamer maar de vogel maakte veel rommel en werd door echtgenote naar buiten verbannen. En dus werd er buiten een hok getimmerd en weer terug naar Ben Vink voor een pop, dus het parkieten virus sloeg toe. lidmaatschap van de vogelvereniging in Renswoude werd direct aangegaan en de PSC Utrecht volgde kort daarop en daar maakte Ate kennis met Arie Versluis en werden al snel betere vogels aangeschaft

Mooi tijden waren dat; een grote Landelijke PSC show in Veenendaal waar wel zo’n 2500 kromsnavels zaten waarvan zo’n 1500 Standaard Grasparkieten.

Door contact met Arie ook overgegaan tot een lidmaatschap bij de BSHolland en aldaar bij de show in Hapert de nodige hand en span diensten verricht. Het carrousel van de kampioenen dat ook nu nog in gebruik is, is door hem vervaardigd.

De jarenlange contacten binnen de BSH  hebben Ate een kwalitatief fraai vogelbestand en vriendschappen opgeleverd. En dat Ate slechts aan een beperkt aantal TT’s meedoet komt door zijn handicap, ontstaan t.g.v. een bedrijfsongeval. Conditioneren van de vogels vormt een probleem en is daardoor erg tijdrovend.

Zijn vroegere werk zet Ate voort in het vervaardigen van o.a. voedersilo’s gemaakt van Trespa. De vogels morsen veel minder voer en zijn intensiever bezig om de juiste hoeveelheid voedsel tot zich te nemen. Op bijgaande foto’s staan wat voorbeelden; neem bij interesse gerust contact met hem op. Een afspraak is dan zo gemaakt.

Sinds een jaar of vier houdt Ate ook Valkparkieten. Op zolder van zijn vogelverblijf heeft hij hiervoor een viertal kweekvluchten gemaakt en een grote vlucht voor jongen en overjarige vogels. Bij de GPF hoopt hij hier dit TT seizoen ook wat vogels te brengen en aan de hand van de resultaten te bekijken of hij op de goede weg is. Afgaande op de afstamming zal dat zeker het geval zijn.

Ate is sinds eind 2022 met pensioen en hoopt nog vele jaren van en met zijn vogels te genieten en kan nu ook wat meer aandacht aan de vogels geven en de nodige voersilo,s vervaardigen.

iCagenda - Calendar

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31